vk45, jaksamisen vuorokausikello
VK 45
#hyvinvointi #mielnterveys #jaksaminen #harjoitus
OHJAAJA LUKEE OHJEET
Kaikki tarvitsevat paperin ja kynän. (A5 riittää tai tehtävän voi tehdä vihkoon)
Hankalin osuus on heti tähän alkuun. Nyt pitäisi piirtää ympyrä keskelle paperia. Hyvä koko ympyrälle on piirtää siitä nyrkkisi kokoinen. Ja sen jälkeen vaikeusaste vain pahenee. Tarkoitus olisi tehdä siitä vuorokautta kuvaava kellotaulu. Ei siis sellainen, jossa on numerot yhdestä kahteentoista, vaan sellainen, jossa on numerot yhdestä kahteenkymmeneen neljään.
OHJAAJA PIIRTÄÄ TAULULLE MALLIN
Ensin piirretään siis ympyrä.
Sen jälkeen jaetaan sen neljään osaan.
Jokainen osa jaetaan kolmeen osaan. Ei haittaa, vaikka ei ihan tasaisesti menisi.
Tämän jälkeen vielä jokainen osa laitetaan puoliksi.
Viimeiseksi laitetaan numerot yhdestä kahteenkymmeneenneljään
OHJAAJA LUKEE
Tänään puhutaan jaksamisesta. Se, että joskus väsyttää on tavallista, mutta joskus väsymys voi olla pitkäaikainen ja silloin on syytä pohtia, voisiko jollakin pienillä keinoilla omaa jaksamista parantaa. Yksi tällaisista keinoista on vuorokausimittari, jonka tekemistä nyt harjoitellaan.
Olet piirtänyt sinun vuorokautesi. Nyt mieti ihan tavallista päivää. Se voi olla vaikka eilinen, jos se oli ihan peruspäivä.
Jos sinulla on värikynät, voit käyttää eri värejä, mutta yhdellä värillä pärjää myös ihan hyvin. Väritetään kellosta ensi se osa, jonka lepäsit. Eli mihin aikaan menit nukkumaan ja milloin heräsit. Jos nukuit päiväunet, niin väritä niiden kohta myös.
Sen jälkeen merkitse vaikka nuolilla ruokailut. Söitkö aamupalan, lounaan, mahdollisesti välipaloja, päivällisen ja iltaruuan?
Merkitse jollakin merkillä kaikki kohdat, jossa liikuit. Kävelitkö kouluun tai oliko sinulla mahdollisesti joku liikuntaharrastus?
Merkitse vielä kouluaika ja mahdollisten harrastusten ajat kelloon tai jos koulun jälkeen vietit aikaa kavereiden kanssa, niin se lasketaan harrastukseksi.
Pelaaminen ja telkan katselu tai puhelimella olo kannattaa merkata myös, jos se kesti yli puoli tuntia.
Kellotaulu alkaa täyttymään. Katso kelloa ja mieti vastausta mielessäsi seuraaviin kysymyksiin:
- Saatko lepoa riittävästi? Lapselle ja nuorelle riittävä lepo on 8-10 tuntia vuorokaudessa.
- Syötkö tarpeeksi usein vai onko jossakin kohtaa yli neljän tunnin tauko ruokailuiden välissä?
- Entä liikkuminen. Onko sitä merkitty useampaan kohtaa päivää?
- Mitkä asiat päivässä tuovat sinulle iloa, voit vaikka piirtää hymynaaman tai sydämen niihin kohtiin?
- Mitkä asiat tuntuvat ikäviltä, voit merkitä ne vaikka surunaamalla?
- Onko iloa tuottavia asioita enemmän ja voiko niitä lisätä?
- Entä ikävät asiat. Voiko niistä jättää jotain pois?
Tässä on siis oivallinen työkalu niihin päiviin, kun kaikki tuntuu tylsältä ja väsymys ei mene ohi päivän aikana. Nukkumalla riittävästi, syömällä tarpeeksi usein ja liikkumalla voi parantaa omaa jaksamista. Mukavat ihmissuhteet koulussa, vapaa-ajalla ja kotona ovat hyvästä, mutta joskus on terveellistä olla yksinkin. Puhelimella voi viettää aikaa kyllä, siellä on ihan hyviä juttuja, mutta liika on liikaa. Kaikki puhelimella tai television äärellä vietetty aika on poissa kaikesta muusta. Sinä itse voit tehdä paljon asioita oman jaksamisen eteen. Hyvää tavallista arkea ja jaksamista siihen.