vk 9/10 Missä tunne tuntuu

26.02.2024

#tunteet #itsetuntemus #mielikuvaharjoitus #kehollistaminen

OHJAAJA LUKEE:

Tänään pelataan peliä, jonka nimi on tunnista tunne. Säännöt ovat yksinkertaiset. Kuvailen tuntemuksia kehossa ja tilanneetta. Kuvittele itse tilanteeseeni ja katso kuinka nopeasti arvaat tunteen oikein. Tunteet ovat kuitenkin jokaisella vähän omanlaisiaan, joten ei hätää, jos sinun kehossa joku tunne tuntee eri paikassa tai et sellaista tunnetta ole koskaan tuntenut.

1. Yhtenä päivänä Simo istui paikallaan ja tuijotti seinään. Hän puri hampaitaan yhteen ja hänen kätensä menivät nyrkkiin itsestään. Koko hänen ylävartalonsa, käsivarret ja pää olivat miltei liekeissä. Miten Max oli voinut puhua hänelle noin törkeästi?

Tunnistitko? Kyseessä oli viha. Sitten seuraava.

2. Heljän koko vartalo oli lämmin ja tuntui kihelmöintiä rintakehässä ja olkapäissä. Hänen suunsa oli valtavassa hymyssä. Tänään oli paras päivä ikinä.

Tämä oli myös helppo. Kyseessä oli ilo. Jatkuu vähän vaikeammalla.

3. Arto veti syvään henkeä. Hänen silmänsä ammottivat valtavina. Hänen ajatuksensa pyörivät ympyrää ja tämä omituinen tunne tuntui päässä ja rintakehässä. Miten hän oli vahingossa saanut pallon maaliin, vaikka ei oikeastaan edes osunut siihen.

Siinä oli kyseessä. Hämmennyt tai ihmetys. Arvasitko sitä? Entä tämä?

4. Raijan kädet ja jalat tuntuivat kylmiltä. Siitä hän ei kuitenkaan välittänyt. Hän yritti kääntää ajatuksensa johonkin muuhun, mutta ei saanut hallittua tunnetta. Se valtasi oikeastaan koko vartalon ja liikkuminen oli hidasta. Pakoreittiä tästä tunteesta ei tainnut olla ja sitä oli jatkunut jo pitkän aikaa.

Tämä tunne oli vähän ikävämpi, mutta arvasitko? Siinä oli kuvailtu masennusta. Vielä yksi.

5. Joonatanin rintakehä oli ilmiliekeissä ja sydän löi tiheämmin ja voimakkaammin kuin koskaan. Tunne tuntui vatsassa kipristellen ja päässä oli vain yksi ajatus. Hymyä hän ei saanut piilotettua, eikä hän muistanut olleensa koskaan näin onnellinen. Oi, laittaisipa hän kohta viestin.

Arvasit varmaan, että kyseessä oli rakkaus tai rakastuminen.

On tärkeää oppia huomaamaan ja tunnistamaan erilaisia tunteita. Ensi kerralla, kun joku tunne pääsee yllättämään, niin käytä hetki hyväksesi ja tunnustele, missä tunne tuntuu. Tunteikasta päivän jatkoa.