vk 7, kiinalainen uusivuosi

12.02.2024

#kulttuurit #perinne #aasia #tarina

OHJAAJA LUKEE:

Hyvää lohikäärmeen vuotta. Kiinalaisessa kalenterissa uusi vuosi vaihtui juuri ja tämä vuosi on nimetty lohikäärmeen mukaan. Kiinalainen kalenteri perustuu kuun kiertoon ja siksi uudenvuoden paikka vaihtelee kalenterissa, toisin kuin suomessa käytetyssä kalenterissa, joka perustuu maan kiertämiseen auringon ympäri. Jos mietit millainen on kiinalainen uudenvuodenjuhla, niin ilotulitteet varmasti arvaat. Ne kuuluvat juhlaan. Koristeena on kaikkea punaista. Juhlaan liittyy lahjojen antaminen, tai oikeastaan rahan. Ihmiset antavat toisilleen rahaa punaisissa kirjekuorissa.

Tänä vuonna sain osallistua perinteiseen uudenvuoden juhlaan. Aasiassa juhlaa vietetään tosin koko viikko, joka on myös vapaata töistä ja koulusta. Juhlaan liittyy paljon vuosisatoja vanhoja tapoja ja uskomuksia. Suurin osa niistä liittyy onneen tai onnen tavoitteluun. Ennen vuoden vaihdetta pitää muistaa käydä parturissa ja leikata kynnet. Ei siksi, että olisi kauniimpi, vaan koska uutena vuotena ei pidä leikata hiuksia, jottei vanhaa onnea vahingossa päästä menemään. Samaa onnea lakaistaan sisään. Kirjaimellisesti. Kynnykseltä ei lakaista kiviä ulos, vaan ulkoa lakaistaan hiekka oven edestä sisään.

Ruuat ovat tärkeitä. Kun sanon, että tärkeä ruokalaji varsinkin eteläisessä Kiinassa on porkkanakakku, niin varmaan näet mielessäsi ruskean kakkupalan, jossa on valkoinen kuorrute päällä. Se ei ole ollenkaan sama. Porkkanakakkuun, jota teimme ei tullut porkkanaa eikä kakkua. Siihen tulee palsternakkaa, suolaista kinkkua, kuivattuja katkarapuja ja riisijauhoja. Kakkua ei paisteta uunissa, vaan höyrykeittimessä. Valmis kakku pidetään jääkaapissa päivän verran ja siitä leikataan suikaleita, joita paistetaan pannulla ennen syömistä. Toinen kakku, joka oli tarjolla oli uudenvuoden kakku. Se oli makea. Siinä oli höyrykeittimessä pidetty ruskeasta sokerista ja tahmeasta riisijauhosta tehtyä mössöä. Tämäkin hyytyi jääkaapissa ja siitä leikattiin suikaleita, jotka pyöriteltiin kananmunassa ja paistettiin pannulla.

Esillä oli paljon sitrushedelmiä ja kukkia. Kukat olivat nupulla ja viikon ajan niitä tarkkaillaan. Mitä useampi nuppu aukeaa, sitä parempi onni on tulevana vuonna. Toiveita tulevalla vuodelle kirjoitetaan punaisiin papereihin, jotka teipataan ulko-oveen. Siitä voi muutkin nähdä, mitä taloon toivotaan. Viesti on kuitenkin kaikille jumalille, jotta osaavat tuoda oikeanlaista onnea tullessaan. Uuden vuoden yönä jätetään valot päälle vielä pihaan ja eteiseen, jotta rahan jumala löytää sisälle. Nukkumaan mennessä pannaan kirjekuoressa rahaa tyynyn alle, jotta rahahuolia ei olisi seuraavana vuonna.

Tärkeintä juhlassa on kuitenkin olla perheen kanssa yhdessä. Pelataan erilaisia lautapelejä tai korteilla. Jos tunnet jonkun, joka tulee Aasiasta tai on viettänyt siellä aikaa muuten, voit häneltä kysyä lisää tavoista ja perinteistä. Jokaiselle on varmasti muodostunut omia perinteitä ja yhtä oikeaa tapaa viettää kiinalaista uuttavuotta ei varmasti ole. Muista, ettei kysyjän tehtävä ole arvioida saamiaan vastauksia tai onko joku tapa omituinen. Tehtävä on kuunnella kiinnostuneena ja oppia lisää toisista kulttuureista.