vk 48, mielenterveyden käsi

27.11.2023

VK 48

#hyvinvointi #mielenterveys #mieli #harjoitus

OHJAAJA LUKEE OHJEET JA PIIRTÄÄ KUVAN TAULULLE KÄMMENEN KUVAN

Tänään tarkastellaan vielä mielenterveyttä. Eli sitä kuinka hyvin mieli voi. Tällainen mielenterveyden käsi -harjoitus voi auttaa hahmottamaan, onko joku osa-alue huonolla tolalla, vai onko kaikki oikein hyvin. Tarvitset paperin ja kynän.

Piirretään paperiin isolla käsi. Käsi toimii parhaiten, jos kaikki nivelet liikkuvat. Sama on mielen kanssa. Jos kaikki osa-alueet ovat kunnossa mieli toimii paremmin.

Ensimmäinen sormi on lepo. Voit kirjoittaa sen tai piirtää jonkun merkin, josta muistat sen. Samalla voit miettiä, saatko lepoa riittävästi. Nukutko noin 9 tuntia, vai jääkö yöunet vajaiski?

Toinen sormi on ruoka. Taas voi kirjoittaa tai piirtää. Mieti samalla syötkö tarpeeksi ja tarpeeksi terveellisesti. Syötkö riittävän usein, vai onko joku väli päivällä, jolloin ruokailuiden väli on kovin pitkä?

Kolmas sormi on ihmissuhteet. Siihen tulee taas teksti tai kuva. Ihmissuhteiden määrää ei voi sanoa. Joku on oikein tyytyväinen yhteen hyvään ystävään ja joidenkin luonne vaatii kymmenittäin kavereita. Oletko sinä tyytyväinen sinun ihmissuhteisiin? Millainen kaveri sinä muuten olet muille?

Neljäs sormi on liikunta. Kun kirjoitat tai piirrät, niin pohdi kuinka paljon liikut päivän aikana. Liikkumisen ei tarvitse olla urheilua. Koulumatkojen tai kaupungilla kävely lasketaan myös.

Viimeinen sormi on tekeminen. Onko sinulla riittävästi tekemistä? Harrastatko jotain tai ehkä piirrät kotona. Mikä on sinulle mieleisintä puuhaa? Joskus harrastuksia voi olla myös liikaa, mutta niiden sopiva määrä on yksilöllinen.

Kädessä kämmen tai ranne merkitään vielä. Se osa, joka liikuttaa näitä kaikkia sormia on arvot. Eli, mitä asioita arvostaa eniten. Tälle päivällä muuten hyvä ajattelun kohde on, mitä ovat sinun arvosi. Jos sana on vaikea voit googlettaa sopivia vaihtoehtoja tai kysyä tekoälyltä. Mutta muista, että vain sinä voit tietää, mitkä ovat sinun arvosi.

Jos joku sormi on muuten huonolla tolalla, niin tänään on hyvä päivä yrittää korjata sitä. Ajoissa nukkumaan, ota sopivasti koulussa ruokaa, juttele kavereiden kanssa, liiku vähän enemmän kuin eilen ja tee jotain luovaa. Näin helppoa sen, kun vain sen aina muistaisi.