vk 47, mielikuvaloma

20.11.2023

#hyvinvointi #mielnterveys #mielikuvaharjoitus #tarina

OHJAAJA LUKEE RAUHALLISESTI JA TAUKOJA PITÄEN

Tervetuloa pienelle lomalle. Lomamatkaa varten ota mukava asento, jossa voit olla viisi minuuttia. Voit sulkea silmäsi tai vaihtoehtoisesti vaikka piirtää paperille ajatuksia, joita sinulle nousee mieleen. Lomailuhan on tärkeää, mutta lomalla ei tarkoiteta, että pitäisi lentää kauas tai ylipäätänsä edes matkustaa. Paras loma on sellainen, että voi unohtaa hetkeksi mieltä painavat asiat. Se voi onnistua jopa tällaisen pienen mielikuvitusloman aikana, jos vain keskityt kuuntelemaan.

Ensimmäisenä päätä mielessäsi, mihin haluaisit mielikuvituslomalle. Se voi olla joku sinulle tärkeä tavallinen paikka tai täysin vieras maa tai jopa planeetta.

Matka on alkamassa. Vedä ensin nenän kautta keuhkot täyteen ilmaan ja rauhallisesti puhalla ilma ulos. Toista tämä kolme kertaa, sitten olet valmis lomalle.

Loma on alkamassa. Pakkaat reppuun eväät. Mikähän maistuisi tänään ja juuri sinun lomakohteessasi parhaalta? Miten pakkaat eväät? Käytätkö pieniä rasioita, paperia, vai laitatko sellaisenaan eväät repun pohjalle? Ja mitä otat juomaksi? Tällä lomalla kuuma pysyy kuumana ja kylmä kylmänä ilman sen tarkempaa pakkaamista, joten nyt olet valmis.

Mitä muuta otat mukaan? Tarvitsetko vaihtovaatteet tai jonkin tärkeän esineen mukaan? Jos matka on pidempi, niin otatko jonkun kirjan tai tälle matkalle voi ottaa vaikka television mukaan, jos haluaa katsoa elokuvan isolta näytöltä. Nyt kaikki on mahdollista.

Perillä. Ihanaa. Paikka on juuri sellainen kuin muistat. Ja mikä iloinen yllätys. Eräs ihminenkin on täällä. Se on joku sinulle tärkeä. Kuka se on? Tunnistat hänet kaukaa ja tervehdit, kuten yleensäkin. Päätätte tehdä jotain yhdessä, mutta mitä. Söisittekö, pelaisitteko vai jutteletteko vain. Henkilö kertoo sinulle, että olet hänelle tärkeä. Hän kehuu sinua, koska sinulle voi kertoa asioita ja sinun kanssasi on hyvä olla. Hymyilet hänelle ja kerrot myös, miksi hän on sinulle tärkeä.

Kehuminen ja kehujen kuuntelu saa teidät vielä paremmalle mielelle. Päätätte rentoutua yhdessä ja sitä varten pitää pystyttää lepopaikka. Mikä olisi sopiva juuri nyt? Onko riippumatto, tai korkealle rakennettu maja sopiva, tai miksei paikalla voisi olla vaikka kerrossänky, jossa on oma kerros jokaiselle paikalla olijalle? Sinä päätät, tämä on sinun lomasi.

Mitä haluaisit huomenna tehdä lomalla? Onko joku asia, jota et ole pitkään aikaan ehtinyt tekemään, huomenna on siihen mahdollisuus. Tätä pohtiessasi nukahdat rakentamaasi lepopaikkaan.

Loma on päättynyt. Nyt voit avata silmät tai laskea kynänä kädestäsi. Pääsitkö lomalle? Pystyitkö keskittymään kuuntelemiseen vai häiritsikö joka asia tai ääni sinua. Toivottavasti ainakin käväisit lomalla, vaikka et koko aikaa olisi jaksanut keskittyä.