vk 12, Rentoutuminen Minna Canthin tarinan avulla

18.03.2024

#tunteet #rentoutuminen #tarina #harjoitus


OHJAAJA LUKEE:

Osaatko rentoutua? Rentoutuminen parantaa keskittymistä, helpottaa nukahtamista ja auttaa järjestämään sotkeutuneita ajatuksia. Kaiken lisäksi se on vielä aika helppoa ja mukavaa. Kokeillaan sitä.

Ota ensin oikein mukava asento tuolissa. Sellainen, missä mikään asia ei paina ja voit olla liikkumatta. Voit joko nojata pulpetin kanteen käsien varassa tai yrittää istua selkä suorana tuoliin nojaten. Keskittymistä helpottaa, jos uskallat laittaa silmät kiinni, mutta rentoutuminen on mahdollista myös silmät auki.

Kertomus, jonka kohta kuulet onkin itsensä Minna Canthin ensimmäisestä näytelmästä Työmiehen vaimo. Näytelmä on kirjoitettu 1885 ja silloin se oli kannanotto tasa-arvon aikaan saamiseksi, josta Minna Canth onkin tullut kuuluisaksi. Enää ei osata edes kuvitella, millaista oli silloin, kun tytöt eivät saaneet opiskella ja perheessä mies päätti kaikista asioista. Mutta kuuntele tarkasti ja yritä nähdä mielessäsi, mitä tarinassa tapahtuu. Tarina alkaa hääjuhlasta.

Kuuletko hääkellojen soivan? Jos oikein pinnistät kuulosi, niin varmaan voit. Tänään Johanna ja Risto menevät naimisiin. Tunnetko nenässäsi ruusun tuoksun? Johannan hääkimppu on tehty niistä ja päällään hänellä on pitkä hame. Risto on pukeutunut mustaan pukuun ja hänen rintapielessään on samanlainen ruusu. Pihassa on hevonen ja ajuri valmiina kärryjen kanssa. Pystytkö kuvittelemaan miltä hevosen silittäminen tuntuu sormen päissä? Kiiltävä ja sileä karva suorastaan luistaa käden alla. Aurinko paistaa ja lämmittää mukavasti kasvoja. Kohta alkaa juhlat, joihin kaikki ovat kutsuttuja. Voitko tuntea nenässäsi ruuan tuoksun? Mitähän siellä on tarjolla? Orkesterikin on paikalla. Arvaatko, minkä kappaleen he soittavat? Jos oikein tarkkaan kuuntelet, voit ehkä kuulla sen jo nyt. Johanna on onnellinen. Hän ei tiedä, että Risto on pyytänyt muitakin vaimokseen, mutta valinnut suostuneista Johannan, koska hän tulee rikkaasta perheestä. Yhtä Riston ikävästi jättämistä naisista kutsutaan Hompsantuuksi. Risto ei välitä, naureskelee vain. Vaikuttaa aika ikävältä tyypiltä.

On kulunut vuosi. Risto ja Johanna ovat torilla. Jos olet käynyt joskus torilla tai markkinoilla ruuhka-aikaan, niin voit vain kuvitella sen puheensorinan? Kun mielessäsi kuljet myyntipöytien vierestä voit ehkä haistaa vastaleivotun leivän tuoksun, ja kalan. Mitähän muuta torilla on myyty 150 vuotta sitten? Vuoden aikana Johannan rahat ovat melkein loppuneet, eikä Risto ole mennyt silti töihin. Risto haluaisi torilta kaikkea, mutta Johanna ei suostu ostamaan. Voitko mielessäsi kuvitella ison miehen kiukuttelemassa torilla kojujen luona? Yhtäkkiä Risto huomaa Hompsantuun vihannestenmyyjän luona. Risto heiluttaa hänelle, mutta Hompsantuu on vieläkin loukkaantunut ja heittää Ristoa perunalla. Hompsantuu lähtee vihaisena kotiin. Osaatko kuvitella, miltä vihaiset askeleet kuulostavat? Risto yrittää pyytää anteeksi, mutta Hompsantuu menee menojaan.

Johannalle ja Ristolle syntyy lapsi. Tiedätkö, miltä pienet lapset tuoksuvat? Jos et vielä tiedä, niin tässä tarinassa saat itse keksiä. Risto jää hoitamaan lasta kotiin, kun Johanna lähtee myymään kangasta saadakseen rahaa. Kauniin kirjava kangas, jossa on kaikkia sinun lempivärejäsi ja hienoja kuvioita. Osaatko kuvitella sellaisen kankaan? Kangas on niin hieno, että loppuu kesken ja ostamaan tullut rouva hermostuu. Miltähän kiukusta puhiseva ihminen kuulostaa?

Tarinalla on oikeasti ikävä loppu. Se oli muotia sen ajan näytelmissä. Onneksi tähän tarinaan sinä saat päättää tänään oman lopun. Mitä kaikkea mukavaa Johannalle voikaan tapahtua?

Huomaatko, rentoutuminen onnistuu, kun ajattelee kaikkea muuta hetken aikaa.